Terug naar boven

Is kinderopvang iets voor jou?

De Starterswijzer is dé gids voor wie zelf organisator in de kinderopvang van baby's en peuters wil worden. Als organisator zorg je voor kwaliteitsvolle opvang en een goed beheerde zaak. Wij zijn er om je bij deze uitdaging te helpen.We begeleiden je bij iedere stap die je moet nemen om te starten met je eigen kinderopvang. De Starterswijzer geeft jou een persoonlijke omgeving waarbij jij de enige bent die toegang heeft tot de zaken die je invult of uploadt.

Bekijk de video

Wist je dat?

Je hebt ongeveer een jaar nodig om alles in orde te maken om een opvang te starten. Sommigen doen hier langer over. Anderen hebben minder tijd nodig. De duur van je voorbereiding hangt natuurlijk van heel wat verschillende zaken af. Heb je al een locatie? Moet je nog verbouwingen doen? Kies je voor een kleine opvang bij je thuis of ga je voor een grotere opvang met meerdere medewerkers?

Wist je dat?

Je hebt nooit meteen een volledige bezetting. Je moet toch even de tijd rekenen om op te starten en je ‘klantenbestand’ op te bouwen. Bovendien zijn er ook heel wat ouders die geen voltijdse opvang nodig hebben. Hou met deze zaken rekening bij het opstellen van je financieel plan.

Wist je dat?

Voor nieuwe subsidies is extra budget van de Vlaamse regering nodig. Kind en Gezin programmeert elke vorm van subsidie. Je moet dus wachten op een oproep van Kind en Gezin voor een uitbreidingsronde. Dan kan je een aanvraag indienen. Waarop zij nagaan of je in aanmerking komt en een beslissing nemen. Denk hieraan bij de opmaak van je financieel plan.